EMDR

 EMDR is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling. Voor posttraumatische stress stoornis ( PTSS) is het een eerste keus behandeling volgens de richtlijn. Daarnaast zijn er goede resultaten bekend van EMDR behandeling bij andere problemen en klachten, zoals angststoornissen, chronische pijn, negatief zelfbeeld en verslavingen. Meer informatie hierover kunt u vinden op ww.emdr.nl

 

Ik heb meerdere trainingen gevolgd op dit gebied onder andere de Basisopleiding EMDR en EMDR 2.0 en lichaamsgericht werken bij Trauma.

Cognitieve gedragstherapie

 De basis van cognitieve gedragstherapie wordt gevormd door het het cognitieve model. In dit model wordt beschreven hoe gedachten over een situatie tot gedrag en gevoelens leiden. Dit wordt schematisch weergegeven in ook wel G-schema (bron: wikipedia)

- Gebeurtenis: hiermee wordt de objectieve gebeurtenis bedoeld, beschreven alsof je door een camera kijkt
- (Automatische) Gedachten: hiermee worden de specifieke gedachten bedoeld die je hebt bij de bij A genoemde gebeurtenis
- Gevoel ( + inclusief lichamelijke sensaties)
- Gedrag: welk gevoel of gedrag is het gevolg van deze gedachten?

Ons gedrag wordt gestuurd door ons gevoel dat opgeroepen wordt door vaak irrationele gedachtes en maken we als mens veel denkfouten zoals rampdenken, gedachtes lezen, personaliseren, generaliseren, met twee maten meten, negatief denken. Eerste stap van cognitieve gedragstherapie is deze denkfouten herkennen en veranderen. Vervolgstap is ook het gedrag hierop aan te passen, ook wel coping genoemd, zoals vermijden van situaties. In de cognitieve gedragstherapie zal ander gedrag worden geoefend. 

 

Meer informatie over cognitieve gedragstherapie kunt u vinden op de website van de VGCT 

Acceptance en Commitment Therapie (ACT)

ACT is een therapievorm waarbij de taal centraal staat (hoe je dingen benoemt) en de controle over emoties en gedachtes loslaat en zich richt op een meer acceptatiegerichte houding ten opzichte van emoties en gedachtes. Kern van ACT is de overtuiging dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. Idereen heeft wel eens last van obstakels in het leven; interne obstakels zoals vervelende gedachten, gevoelens en sensaties, en externe obstakels zoals vervelende situaties. Dit noemen we ook wel onze pijn. Afhankelijk van hoe we hiermee omgaan, welke strategieën we gebruiken, kunnen er nog meer problemen uit ontstaan; ons lijden (vervelende gevolgen van onze eigen strategieën om om te gaan met deze pijn). De pijn, krijgt zo via het lijden nog meer impact op je leven. ACT leert je om hier op een andere manier mee om te gaan.

 

ACT bestaat uit zes kernprocessen:

De behandeling vindt plaats aan de hand van zes kernprocessen:

  • cognitieve defusie: het leren scheiden van  kennis, ideeën of overtuigingen en gedrag. Je kunt iets anders doen dan je gedachten je ingeven, wat je dus de keuzevrijheid geeft om het 'advies' dat je brein je geeft op te volgen, of niet.
  • De behandeling vindt plaats aan de hand van zes kernprocessen:

    • cognitieve defusie: het leren scheiden van cognities (kennis, ideeën of overtuigingen) en gedrag. Je kunt iets anders doen dan je gedachten je ingeven, wat je dus de keuzevrijheid geeft om het 'advies' dat je brein je geeft op te volgen, of niet.
    • mindfulness de vaardigheid om oordeelsvrij in het hier-en-nu je ervaringen te observeren en te ondergaan zonder actie te ondernemen om ervaringen te vermijden, te controleren of vast te houden. Met andere woorden uit de automatische piloot.
    • acceptatie: leren te stoppen met vechten tegen onvermijdelijke zaken in het leven, waaronder ook menselijk leed
    • zelf-als-context: het jezelf leren zien in context (samenhang) met je omgeving, je problemen zijn niet wie je bent
    • verhelderen van waarden: bepalen wat echt waardevol is in het leven, zoals gezondheid, relaties, vrienschap, werk en vrije tijd. 
    • Toegewijde actie: de bereidheid om je gedrag stap voor stap te veranderen in de richting van de waarden waaraan je jezelf verbonden hebt.  

Hoe flexibeler deze kernprocessen hoe beter je Voluit kunt leven. Je kunt jouw eigen flexibiliteit ontdekken door het invullen van de volgende vragenlijst (FIT-60): 

FIT-60 (hoeflexibelbenjij.nl)

 

Ik heb verschillende trainingen gevolgd op het gebied van ACT onder de basisopleiding ACT bij Gijs Janssen. Tevens heb ik  ACT groepstrainingen gegeven aan de hand van de succesvolle methodiek Voluit Leven. Voor meer info hierover zie Home | voluitleven 

Mindfulness Based Cognitive Therapie (MBCT, compassie)

Mindfulness Based Cognitieve Therapie valt net als de ACT onder de derde generatie therapie waarbij de focus vooral ligt op nare emoties en gedachtes er te laten zijn en niet gelijk op te reageren of er iets mee te doen of te veranderen. Mindfulness maakt deelt uit van ACT therapie, maar is ook een therapievorm op zichzelf. Door middel van verschillende oefeningen leer je meer in het hier en nu te zijn en minder te oordelen, leer je je eigen patronen in het dagelijks meer te herkennen en kun je leren bewust keuzes te maken en niet op de automatische piloot te reageren (volgens vastgeroeste patronen). 

 

MBCT kan individueel gevolgd worden, maar is het meest effectief in een groep. Uit onderzoek blijkt dat je na een 8-weekse training cliënten minder onrust en spanning ervarenMBCT blijkt effectiever te zijn dan gebruikelijke zorg in het verminderen van depressie bij patiënten met terugkerende depressie.  DeTedTalk van Zindal Segal vertelt meer over de effectiviteit van MBCT bij (terugkerende) depressies 

The mindful way through depression: Zindel Segal at TEDxUTSC - YouTube

 

Hieronder een uitleg over Mindfulness  van de grondlegger Jon Kabat Zinn. 

What is Mindfulness? - Bing video

 

Ik heb verschillende MBCT trainingen gevolgd via SeeTrue Mindfulness oa Basiscursus Mindfulness, verschillende verdiepingscursussen bij David Dewulf en Thrish Barthley. Daarnaast ga ik zo nu en dan op stiltedagen en retraites om zo zelf ook te blijven oefenen.